S'Òliba de la Real 2019

    L`Òliba de la Real, és una bèstia de foc particular i inèdita ja que es tractarà del primer ocell entre les bèsties mallorquines. Aquesta bèstia farà créixer la família de figures simbòliques que formen part de les festes tradicionals de Palma i de Mallorca en general. 

   Cada bèstia de foc té un simbolisme concret. Des de l'associació cultural Realment Cremats hem triat una òliba per diferents motius:

  • L'òliba és un animal molt conegut a la barriada de la Real. Avui en dia encara hi habita. Un dels indrets on s'hi coneixen nius és el Molí dels Dimonis, dins la finca de la Real. Aquests estan controlats i protegits per les administracions responsables.
  • L'òliba és un animal nocturn que només es deixa veure una vegada entrada la nit, tal i com els dimonis.
  • És un animal carregat de simbolisme, ja que habita a esglésies i edificis abandonats i s'identifica ràpidament amb la nit, es relaciona amb altres animals nocturns i diverses llegendes.
  • A més, l'òliba comuna està protegida a nivell nacional, ja que està inclosa al Llistat d'espècies silvestres en règim de protecció especial i queda prohibit matar-les , capturar-les, perseguir-les, molestar-les o destruir els seus nius. Així doncs, aquesta bèstia també servirà com el nostre particular homenatge a aquesta espècie en declivi.

També volem agrair a l'artista i constructor de la bèstia. L'artista, pintor i escultor Manel Alba. Que entre altres peces ha desenvolupat el drac de Sant Jordi, la Cuca de Sa Mola així com diversos gegants entre ells els de Alaró, Inca, Mancor, Santa Margalida, Lloret.