Dimonis Boiets de Foc

 

A Vilafranca els agraden els dimonis, de fet en tenen un d'oficial, diürn, i un de sense papers, nocturn. Tots dos surten per les festes de la beata al final de juliol. De dia, el dimoni surt amb el fuet acompanyat per tres caparrots. La Revolta, de nit, sol acabar esquitxada amb aigua, i l'altre dimoni hi surt amb un garrot.

Els dimonis Boiets estan afamats de foc, no perden de vista els dimonis tradicionals ni els del seu poble. Començaren arran d'un correfoc que va tenir lloc a Vilafranca, que cridà l'atenció d'un grup de gent del poble que va voler sumar-se a la cultura del foc per tal de crear bauxa i festa al poble.

Van amb el típic vestit de pagès mallorquí: calçons amb bufes de color negre i camises llargues de color gris, enrevoltades d'unes corretges simples amb picarols i altres estris que fan renou; també qualque penyora de color verd que els dona aquest aire d'identitat. Duen màscares amb base de fang coberta de guix i màscares de fibra de vidre amb una personalitat de boiet rondallístic.

La bèstia de foc és una roda gegant amb un dimoni de dins, na Ferralla. La seva percussió es diu Boiets de So.