El Dimoni i Algaida

      Algaida el dimoni està ben present,  ballant amb el cossiers i la  Dama i, al  16 de gener i 24 i 25 Juliol son les sortides que fan cada any.

      Els Cossiers d'Algaida són un grup de balladors format per sis cossiers, una Dama i un dimoni. La principal característica d'aquest ball és que cada cossier porta, a cada una de les seves mans, un mocador i un ramet de murta (a la sortida d'hivern) o d'alfabeguera (a la sortida d'estiu). Quan aixequen els braços enlaire durant els balls els cossiers escampen l'olor de la planta gràcies al mocador. 

Els Cossiers duen un vestit de cotó on hi predomina el color blanc i els colors vius. Està compost per una brusa o camisa blanca i uns faldons (faldes curtes) d'un d'aquests tres colors: verd, groc o vermell. De les faldes en pengen unes cintes de colors, que són un record de cada un dels anys ballats.
També duen un bon capell d'ales -profusament adornat amb flors, ara sintètiques-, cascavells de llautó penjats dels mitjons (calces), una espècie d'estampes que contenen imatges de sants (relíquies o "preservatius") cosides al vestit i espardenyes de cànem.
     La Dama, que es distingeix dels cossiers pel seu gran capell de palma blanca i per les amples faldilles, havia estat tradicionalment interpretada per un home, però des de fa uns anys la balla una dona.
      Un acompanyant indispensable del Cossiers d'Algaida és el Dimoni, que va vestit amb una granota de tela de sac, de color marró i pintada amb dibuixos de rèptils, amb predomini de la serp. El vestit és ple de referències a la mort (calavera, dalla...) i a tot tipus de rèptils (serps, dracs...) i altres animals ferotges enmig d'un foc ardent. La cara la duu tapada amb una careta negre feta amb parts de diferents animals. Així, les banyes i les celes són de boc mentre que els dimonis són de mul. El Dimoni duu un picarol al cul (damunt el dibuix d'una poma) i un llarg bastó robust (o atzavara) amb què executa part de les seves accions.
      El dimoni dels Cossiers d'Algaida té dos vestits, un d'hivern i un d'estiu, que s'utilitzen en les dues sortides que fa el grup.

      A  més a Algaida tenim un dimoni ben famós, "Cal dimoni" restaurant típic mallorquí amb el dimoni com a protagonista, si no has estat, no pots faltar.