Escarrufaverros de Campanet

      

L'associació cultural es va constituir al final del 2012 i els Escarrufaverros sortiren per primera vegada a la Fira de Maig del 2013, on feren una cercavila amb el Cabrot pels carrers de Campanet.

A Campanet es fa el correfoc per la Fira de Maig i per les festes de la Victòria de juliol. També a Ullaró el dissabte després de Sant Sebastià.

Segons consta, els Escarrufaverros ja eren coneguts en l'antiguitat però fou arran d'unes excavacions fetes per dos arqueòlegs estrangers que profanaren restes dels dimonis en una fossa comuna on aquets es despertaren de davall la terra i començaren a tornar a aparèixer, a fer por i fer polissonades per la vila de Campanet.

Per això els Escarrufaverros tenen aspecte de restes desenterrades de dimonis, amb màscares que pareixen cranis i restes d'esquelets.

La seva bèstia de foc, el Cabrot, es va descobrir a les coves; la roncadora, la utilitzen per fer renou, per realitzar els abans del correfoc; el fanalet, per a cercaviles per fer fum; el garrot, per cremar carreretes; la matraca es tracta d'unes massones, com les que hi ha a molts de campanars de Mallorca, muntades en una carreta i hi fan foc i renou enmig dels correfocs. Compten amb percussió pròpia.