Dimonis Maria Enganxa

       Els dimonis que participen a la festa de Sant Antoni i Sant Bartomeu de Ses Salines.  Són 5: el Dimoni Vell de Ses Salines, el Dimoni del Pou des Juà, el Dimoni Cucarell, en Banyeta Verda i el Dimoni Tugores. Una feréstega colla de dimonis que va néixer l'any 2007,   molt arrelada a ses Salines, que ni els més vells recorden la seva primera aparició. 

Aquesta és la seva història, extreta del llibre que té el mateix títol Dimonis de Maria Enganxa.

      No es recorda quan va ser la primera aparició del Dimoni Vell a les festes de Sant Bartomeu, acompanyant del xeremier i el flabioler, recollint joies per les corregudes del patró, armat amb una canya fent por el nins, vestit amb tela de sac, caputxa amb unes banyes.

      Passat els anys el respecte i la veneració van anar minvant, tant és així que li van arribar a llançanr tota mena de fruita. Aquest abús de missatger infernal va fer obrir els ulls a uns quants saliners, la festa no podia seguir així; a poc a poc va sorgir la idea de crear uns companys repel·lents i lletjos, que acompanyassen el dimoni vell, i l'ajudassen a recuperar el respecte i la por que sempre li havien tengut.

      Aquesta idea va estar covant durant uns quants anys, fins a l'hivern de 2006. N´Horacio Sapere va acceptar col·laborar. Sapere prengué la iniciativa i després de llargues vetllades la idea va prendre forma, i a principis de novembre de 2006 es va començar la construció dels nous caparrots. Quan ja faltava poc per finalitzar la construció arribà l´hora de donar-los nom, de batejat-los;  tothom hi deia la seva, per alguns no hi va haver gaire problema, com d´en Banyeta Verda, té banyes grosses i verdes, el dimoni vell tampoc. Al poble a les rondalles, la gent havia sentit parlar del dimoni Cucarell,  i va ser un altre dels noms escollits. Quedaven el que semblava una bèstia marina pel seu color blau i un altre ésser groc , disforgo i horrorós.  Per al  primer es va imposar la idea d´en Sapere,  "Tugores", nom d´una cala de la contrada, blava i verda com el dimoni mateix. Ara en queda un, després de moltes deliberacions, es van decantar per posar-li el nom d'on vivia dimoni des Pou Juà.

       Dimonis Maria Enganxa són uns enderiats , embogits pel foc i la festa, amb ganes de jugar amb      l´esperit col·lectiu del pobla,  un bon exemple de la fusió del dimoni tradicional mallorquí amb el dimoni de foc que hem duit de Catalunya per quedari tant ens agrada.

Contacte: Telèfon 634725931 www.facebook.com/colladimonis.mariaenganxa