Dimonis Maria Enganxa

 

Els dimonis que participen a la festa de Sant Antoni i Sant Bartomeu de ses Salines són cinc: el Dimoni Vell de ses Salines, el Dimoni des Pou Juà, el Dimoni Cucarell, en Banyeta Verda i el Dimoni Tugores. Una feréstega colla de dimonis que va néixer l'any 2007 per agombolar el dimoni vell, les sortides del qual estan tan arrelades a ses Salines, que ni els més vells en recorden la primera aparició.

Aquesta és la seva història, extreta del llibre que té el mateix títol Dimonis de Maria Enganxa:

No es recorda quan va ser la primera aparició del Dimoni Vell a les festes de Sant Bartomeu, acompanyant del xeremier i el flabioler, recollint joies per a les corregudes del patró, armat amb una canya i fent por als infants, vestit amb tela de sac i caputxa amb unes banyes.

Passat els anys, el respecte i la veneració varen anar minvant, tant és així que li varen arribar a llançar tota mena de fruita. Aquest abús del missatger infernal va fer obrir els ulls a uns quants saliners: la festa no podia continuar així; a poc a poc va sorgir la idea de crear uns companys repel·lents i lletjos que acompanyassen el dimoni vell, i l'ajudassen a recuperar el respecte i la por que sempre li havien tengut.

Aquesta idea va estar covant durant uns quants anys, fins a l'hivern de 2006. N'Horacio Sapere va acceptar de col·laborar-hi. Sapere prengué la iniciativa i després de llargues vetlades, la idea va prendre forma, i al principi de novembre de 2006 es va començar la construcció dels caparrots nous. Quan ja faltava poc per acabar-los arribà l'hora de donar-los nom, de batejar-los; tothom hi deia la seva, per a alguns no hi va haver gaire problema, com en Banyeta Verda, que té unes banyes grosses i verdes, i per al dimoni vell tampoc. Al poble, a les rondalles, la gent havia sentit parlar del dimoni Cucarell, i va ser un altre dels noms escollits. Quedaven el que semblava una bèstia marina pel seu color blau i un altre ésser groc, disforgo i horrorós. Per al primer es va imposar la idea d'en Sapere, «Tugores», nom d'una cala de la contrada, blava i verda com el dimoni mateix. Ara en quedava un, i després de moltes deliberacions, es varen decantar per posar-li el nom d'on vivia el dimoni: es Pou Juà.

Dimonis Maria Enganxa són uns enderiats, embogits pel foc i la festa, amb ganes de jugar amb l'esperit col·lectiu del poble, un bon exemple de la fusió del dimoni tradicional mallorquí amb el dimoni de foc que hem duit de Catalunya perquè quedi, tant ens agrada.

Contacte: Telèfon 634725931 - www.facebook.com/colladimonis.mariaenganxa