Les dimoniades dels anys 80

La dècada dels anys vuitanta del segle XX, va suposar tam´bé la promoció de diferents aspectes de la cultura popular, fins aleshores no prou dignes per l'estatus quo imperant. Així trobam les trobades de dimonis, de xeremiers, de ball popular... com a manifestació de la intenció de mantenir vives tradicions seculars. Un punt interessant seria el de las dimoniades que hi va haver entre 1984 i 1989. De Manacor fina a Alcúdia, passant per sa Pobla, Sant Llorenç Muro i Son Servera. Sis en total. De vuitanta dimonis a més de cinc-cents. Tot, impulsat per Antoni Galmés. Amb bandes música, colles de xeremiers, tambors i timbals el que tocava....

  Eren les dimoniades, autèntiques posades en escena del poder imperant, alhora de comportava un gran desplegament humà. Bona mostra en són les immenses taules de persones que compartien dinar, que arribaren a ser més de mil en més d'una ocasió. Un cop arrencada la festa, a la grada, el poder polític i eclesiàstic en ple. No hi faltava el president del Govern, el president del Consell, el Bisbe, nombrosos batles i consellers, que presidien unes trobades que congriaven milers de persones, que ho vivien amb entusiasme.

  Fins llavors, cada dimoni pertanyia únicament o exclusiva al seu poble i quedava  restringit a la celebració ritual, amb escasses sortides de guió. A cada trobada anava augment, s'hi ha que jas desaparegut i d'altres que han arrelat fort. I sí, la majoria, lligats a festes de Sant Antoni, no debades entorn d'aquesta festa era quan es convocaven les trobades.

I Dimoniada. Manacor, 1984:La primera trobada en el marc de les festes de Sant Antoni va ser a Manacor, amb una participació de 80 dimonis..... de Porreres, Manacor, S'Alqueria Blanca, Algaida, Felanitx, Ariany, Fartàritx, Montuïri, Artà, Capdepera, Sant Eugènia, Son Ferriol, Son Carrió, Vilafranca de Bonany, Sant Joan i Son Servera. 

II Dimoniada.  Sa Pobla, 1985: Dimonis de 22 pobles un augment de la participació, s'hi esmenta qualque dimoni femení. Va se l'any de la neu.

III Dimoniada. Sant Llorenç, 1986: Hi hagué 13 dimonis de Sant Llorenç i 750 persones implicades en l'organització.

IV Dimoniada. Muro, 1987:Noves incorporacions: Coves del Hams i sis caparrots de Muro, Colònia de Sant Pere, Alcúdia, Andratx, Inca Llubí, Mancor i Petra.

V Dimoniada. Son Servera, 1988: Uns 450 dimonis, amb un ball de 31 dimonis grossos vol dir 31 colles, aproximament, Hi hague 400 dimonis, molts del quals, dimonions. 

VI Dimoniada. Alcúdia, 1989: 550 dimonis, la darrera dimoniada va a ser la d'Alcúdia. Hi participarem 557 dimonis dels següents pobles: Son Servera, Sant Llorenç, Son Carrió, Muro, Sa Pobla, Artà, Santa Margalida,  Son Ferriol, Sant Joan, Búger, Porreres, Inca Sóller, Alcúdia, Port de Sóller, Mancor, Manacor, Campanet, Alqueria Blanca, Sa Colònia de Sant Pere, Porto Cristo, Sineu, Son Negre, Son Macià, Capdepera, Algaida, Ariany, Llubí, Petra i Lloseta.