Cultura del Foc a les Illes Balears

     El foc és un element esencial per a  l´evolució de l'home, i des de sempre ens ha atret la  màgia i el misteri.  Avui en dia és una part important dels  nostres costums socials, present en gran nombre de festes i tradicions.

    El foc és un dels quatre elements i està fortament lligat al Dimoni, que és l' autèntic amo del foc. En el cristianisme el Dimoni representava tots els problemes i mals de la humanitat, però a la Mediterrània es va transformar en un ésser que podia ser burlat i vençut, Els nostre Dimoni té un component més lúdic, divertit,  amb un toc d´innocència, que fa que el puguem enganyar, més bromista que malèfic, inquiet i capbuit que no pot estar mai aturat, fa dolenties i trencadisses, aquest és el Dimoni de la nostra tradició, que representa la llibertat de transgredir les normes, propici a la broma, punyetero, capaç de riure-se´n de tot, el contrapunt a la quotidianitat que vivim.

    Inspirada en totes aquestes herències paganes i tradicions medievals, Iguana teatre  va crear l'any 1988 el seu espectacle Nit de Foc, barrejant l'espectacularitat de la pirotècnia, amb la transgressió i la insolència del Dimoni tradicional mediterrani, van actuar per tota l'illa de Mallorca en nombroses ocasions , i això va provocar una eclosió de colles de dimonis per totes les illes.

    Són moltes i variades,  i cadascuna d'elles té la seva identitat i forma d'actuar, són una barreja entre l'herència d´ Iguana, el ball de diables català i la cultura mallorquina; uns van uniformats, altres estripats, amb o sense màscara, però tots tenen alguna cosa en comú : no deixen a ningú indiferent.

   Tot això ho volem arreplegar en les pàgines següents, una mica de la història dels correfocs a les nostres illes, passant des dels antecedents catalans, Iguana teatre, així com les diferents colles i bèsties de foc que hi ha a totes les illes.