Capdepera i el Dimoni

          Els dimonis són els protagonistes destacats de les Festes de Sant Antoni de Capdepera. Elevats a la categoria de símbol, divertits i entremaliats, són els encarregats de dur a terme la Rompuda de la Creu, un dels actes que singularitza la festa santantoniana en aquesta població.
         El municipi de Capdepera té quatre dimonis. Dos protagonitzen les festes de Sant Antoni al nucli de Capdepera, el 16 i 17 de gener, i dos més apareixen a la festa que té lloc el cap de setmana següent a Cala Rajada, que és la sortida a mar de Capdepera.
        El seu acompanyant inseparable és la banda de música del poble, incansable fent sonar les tonades que posen a ballar els dimonis i que provoquen que els assistents cantin les gloses dedicades al sant.
        Cada dimoni porta una gran màscara amb unes grans banyes negres, van "armats" amb un tall de llarga canya fel·la, un tipus de canya autòcton d'aquesta zona de Mallorca i que no pesa gens. La canya fel·la ajuda als dimonis a fer les seves facècies, a saltar els foguerons i a executar els seus balls.
       Els vestits dels dimonis són d'una sola peça, de color marró i verd i amb dibuixos, verd i negres, i algun dibuix de flames o calaveres. 
       En moltes localitats mallorquines (com Artà, Manacor i Capdepera) només poden fer de dimoni determinades persones de determinades famílies. Així ho marca la tradició i així s'ha mantingut: com un paper que només poden fer els membres d'una mateixa família, un paper que passa de generació en generació.
       Els historiadors expliquen que a Capdepera, com en d'altres poblacions, fer de dimoni havia estat, quan la festa era marginal i no una festa popular com és ara, una càrrega i un motiu de desprestigi per als membres de la família i no pas un privilegi o una sort com es percep en l'actualitat.
      Durant el dia 16, dia de la revetla de Sant Antoni, els dimonis surten i ballen pel poble sense l'acompanyament del sant. Després de dinar protagonitzen un dels actes més interessants de les festes de Capdepera: la Trobada dels Dimonis, durant el qual els dimonis escenifiquen el seu feliç encontre amb una gran aferrada, molt intensa perquè "fa un any que no es veuen". Tot seguit, desfan una gran creu de murta que fa aproximadament quatre metres de llarg per tres d'ample i executen el primer ball acompanyats per la banda de música.
     Antigament, la Rompuda de la Creu de mata es feia a la sagristia, més tard al pati de ca les monges i ara es fa just davant l'església .
      Tot seguit tenen lloc les Corregudes, una animada cercavila dels dimonis pels carrers del poble, acompanyats per la seva inseparable banda de música, durant la qual treuen a ballar a tothom qui ho desitja.
      Els dimonis es treuen la careta ritualment i tornen a voltar pel poble, aquesta vegada anant de fogueró en fogueró per compartir la bulla amb els que canten glosses.
     L'endemà al matí, dia 17 de gener, els dimonis participen de les beneïdes intentant descavalcar el sant que va damunt d'una mula i ballant Es Darrer Ball, que clou dos dies intensos de celebracions.