Sa Pobla i El Dimoni

      Sant Antoni a Sa Pobla hi ha constàcia de la festa des de l'any 1365. És a finals del segle XVIII quan els dimonis apareixen al cercavila de Sa Pobla, però no és fins 1958 quan acompanya amb el seus balls a San Antoni. Actualment composen la colla Sant Antoni i catorze dimonis dels quals destaquen el dimoni Gros i en Conguiro.

   Els 'poblers' i 'pobleres' se troban amb el protocol de la festa 'antoniana' ja de bon matí, quan els escolars del municipi han complert la tradició, al costat de la banda de cornetes de la confraria de Sant Antoni, d'anar a buscar llenya a la finca de sa Llebre per alimentar les fogueres de la parro. Per part seva, els membres de l'Obreria de Sant Antoni també han col·locat a l'església l'arc amb la llegenda 'Visca Sant Antoni', engalanat amb murta recollida uns dies abans.

  Cap a les 14,30 hores ha arribat un dels moments més esperats: la sortida dels dimonis i Sant Antoni al costat de les cantadores, que han protagonitzat un animat cercavila pel poble.

   Després de la caiguda del sol, la festa entra en una altra dimensió. Amb la plaça Major pràcticament plena ha arribat el moment de la representació de la 'Ceremonial de la Sanció Història', que ha comptat amb la participació de la banda de música i els 'xeremiers', la revetlla havia començat.

   Després de la recepció d'autoritats i la sortida dels dimonis, els gegants i els caparrots minyons, tota la comitiva s'ha desplaçat amb la banda de música a la parròquia per presenciar les Complets Solemnes. Allí se dur a terme un altre dels moments cims del Sant Antoni 'pobler', quan el clamater, fa seu el sentiment de tot el poble a l'hora d'exclamar, des del cor, un sentit Visca Sant Antoni! correspost amb gran emoció pel nombrós públic que omple el temple parroquial. Pell de gallina i llàgrimes als ulls de molts dels presents. Sant Antoni ha tornat i quedava tota la nit al davant.

    Després de l'actuació de l'Escola Festa de sa Ximbomba i els tradicionals balls dels dimonis i de les colles de caparrots a la Plaça Major s'ha iniciat el tradicional Espectacle Piromusical,  un total de 30 quilos de material pirotècnic per encendre la nit durant 15 minuts.

    La festa ha explotat i s'ha traslladat al voltant dels foguerons, on a hores d'ara segueixen sonant les ximbombes i les paraules que, de vegades, no són suficients per expressar l'emoció d'una festa única com Sant Antoni.