Sant Joan i el Dimoni
La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, se celebra arreu dels Països Catalans i altres indrets durant la nit entre el 23 i 24 de juny. És una nit màgica en què se celebra el solstici d'estiu. És una celebració que l'Esglèsia Catòlica fa coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista i que ha esdevingut una festa amb elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de sant Joan, les cançons, el ball o els guariments i més rituals màgics. L'origen de la celebració de la Nit de Sant Joan és pagà i forma part del grup de festes solsticials. Amb una tradició que es remunta a molt abans de la implantació de cristianisme, és un culte al sol, a l'allargament del dia, pel solstici d'estiu. La primera referència documentada de la festa a Barcelona data del segle XV, les fogueres, els petards, els banys al mar i la disbauxa pels carrers ja eren els protagonistes de la festa.
La Nit de Sant Joan no té una festa única, sinó que, simultàniament, cada poble i cada barri fa les foguerons i les revetlles pròpies. La festa que es fa al voltant dels focs pot ser de moltes menes: sopars populars, espectacles pirotècnics amb dimonis i bèsties, orquestres i grups musicals que fan ballar el públic, etc. Durant la nit de Sant Joan, les fogueres s'encenen quan el sol es pon i s'alimenten fins ben entrada la nit, o la matinada. Atreta pel magnetisme del foc, la gent s'hi aplega, canta i balla al voltant... i els més agosarats hi salten per sobre o trepitgen les brases.
L'ús de pirotècnia és un dels derivats del ritual dels focs: la nit de Sant Joan s'encenen i esclaten bengales, piules, trons voladors, traques, volcanets, coets sorpresa, rodes, bombetes, xiuladors i focs d'artifici, i aporten soroll i lluminositat a la festa.
La Nit de Sant Joan, la més curta de l'any, se celebra a nombrosos enclavaments de la Mediterrània, com en la majoria dels pobles de les Illes Balears. En totes les festes el foc sol ser protagonista, i simbolitza la renovació i l'inici d'un nou cicle. A Mallorca destaquen les festes d'enclavaments com Calvià, Deià, Sant Joan, Muro i Palma, moltes d'elles amb importants correfocs, com el del parc de la Mar de Palma o el de la plaça de toros de Muro.