Escarrufaverros de Campanet

      

L'associació cultural es va constituir al final del 2012 i els Escarrufaverros sortiren per primera vegada a la Fira de Maig del 2013, on feren una cercavila amb el Cabrot pels carrers de Campanet.

A Campanet es fa el correfoc per la Fira de Maig i per les festes de la Victòria de juliol. També a Ullaró el dissabte després de Sant Sebastià.

Segons consta, els Escarrufaverros ja eren coneguts en l'antiguitat però fou arran d'unes excavacions fetes per dos arqueòlegs estrangers que profanaren restes dels dimonis en una fossa comuna on aquets es despertaren de davall la terra i començaren a tornar a aparèixer, a fer por i fer polissonades per la vila de Campanet.

Per això els Escarrufaverros tenen aspecte de restes desenterrades de dimonis, amb màscares que pareixen cranis i restes d'esquelets.


Contacte:    https://www.facebook.com/Escarrufaverros/ 

                   https://www.instagram.com/escarrufaverros/

                   Email: escarrufaverros@gmail.com 

                   Telèfon: 655545675


 

Cartells

             Es Cabrot de Campanet 


     La seva bèstia de foc, el Cabrot, es va descobrir a les coves; la roncadora, la utilitzen per fer renou, per realitzar els abans del correfoc; el fanalet, per a cercaviles per fer fum; el garrot, per cremar carreretes; la matraca es tracta d'unes massones, com les que hi ha a molts de campanars de Mallorca, muntades en una carreta i hi fan foc i renou enmig dels correfocs. Compten amb percussió pròpia. 

Construït per la colla l´ any 2013, amb una llargada de 3,30 m, d'amplada 1,80 m i d'alçada 3,40 m; amb tracció de 3 rodes i 10 punts de foc distribuïts entre l'esquena i les mans, està fet de resina de polièster.

El Cabrot és un esquelet gegant de Myotragus ─«cabreta» prehistòrica endèmica de les Balears i un dels primers esquelets complets trobat a les Coves de Campanet─ amb urpes d'ocell. Duu un picarol al coll i va tapat amb un vestit vermell.

Al primer correfoc que feren a Campanet es va representar com l'Escarrufaverros. Obriren amb malls el forat de les Coves i tragueren aquest animalot el mateix vespre del descobriment, mentre els homes que havien trobat les coves eren a descansar per continuar l'exploració el matí següent.

Fotogaleria

                         Vídeos